/ / iStock/Getty Images
"България винаги се е стремяла към утвърждаване и задълбочаване на приятелството и добросъседството в отношенията със Северна Македония. Българската държава инвестира много усилия за реализирането на тази цел през последните години". Тази своя позиция разпространиха от Министерство на външните работи.

"В тази връзка, Министерството на външните работи отново подчертава, че всякакви публични изказвания, които обиждат  или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи. Те  не представляват официалната позиция на българската държава и опити да бъдат представени като такава са некоректни и знак на недобронамереност", категорични са от външното ни министерство. 

Парламентът в Скопие гласува единодушно законопроект срещу българските сдружения

"Независимо от множеството провокации срещу България и особено срещу българите в Северна Македония през последните месеци, считаме такъв говор за недопустим и изключително контрапродуктивен. Подобни изявления не са в интерес на българите в Северна Македония. Те отклоняват общественото внимание от справедливия и легитимен стремеж на българската общност за равни граждански права, особено за свободно сдружаване и отстояване на културно-историческото им наследство", пише още в позицията на МВнР. 

"В духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., призоваваме политиците и обществениците и от двете страни на границата да насочат своите усилия и послания към подпомагане на процеса за възстановяване на доверието и утвърждаването на добросъседски отношения", завършва позицията на външното ни министерство. 
МВнР