Мутафчиев: Промяна в правилника на НС ще спре злоупотребата с доверието на хората
Мутафчиев: Промяна в правилника на НС ще спре злоупотребата с доверието на хората / снимка: БГНЕС, архив

„Искаме промяна в правилника, за да се спре със злоупотребата с доверието на хората".

Това каза в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия народният представител от БСП Петър Мутафчиев по повод представената от „Коалиция за България" идея за ограничаването на безконтролното говорене в парламента.

„Това, което ние предложихме като промяна в правилника на Народното събрание, е процедурата наистина да се използва като такава. За подобряване на самата организация на работа в пленарното заседание, а не чрез нея да се злоупотребява и да се продължава някакъв друг дебат. Когато се иска прегласуване, предлагаме времето да бъде намалено от 2 минути до 30 секунди, защото то се иска тогава, когато има установено нарушение. Не става дума за печелене на време. Когато се иска прегласуване, много народни представители се опитват да представят своята позиция", каза депутатът.

„Вторият въпрос е когато се иска процедура по начина на водене, председателят да прекъсва, когато тя не се спазва. Третото е свързано с процедурите, които се правят за лично обяснение. Имаш право на такова, но само когато името ти е споменато и засегнато", допълва Мутафчиев.

На друго мнение обаче е народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов.

„В досегашните парламенти не съм чувал да има подобно ограничаване, в предишното Народно събрание съществуваха същите права, които сега се ползват от опозицията. Ако председателят реши, че някой е излязъл извън процедура, той може да я прекрати", категоричен е той.

Източник: NovaNews.bg