/ БГНЕС
Прогнозата за чистотата на северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Редовното наблюдение на състоянието на морските води се осигурява от министерството след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Според данните няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България. 

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. 

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. В официалния сайт на румънското министерство на околната среда, водите и горите се съобщава, че не са регистрирани особени явления по отношение на качеството на водите в румънската акватория на Черно море.
Таня Тодорова/БТА