Морските плажове са държавна собственост
Морските плажове са държавна собственост / netinfo
Народното събрание реши морските плажове да бъдат държавна собственост, като прие на второ четене текстове от Закона за устройството на българското черноморско крайбрежие. Общините ще стопанисват единствено брегоукрепителните съоръжения.

Със закона на територията на Черноморското крайбрежие се създават две охранителни зони – „А" и "Б". Зона "А" обхваща 100-метровата плажна ивица, където се забранява строителството на всякакви обекти. Зона "Б" представляват териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра и там е разрешено поставянето на преместваеми обекти. Според Любен Дилов-син от ОДС това ще е вратичка за изграждането на бетонни постройки. „Трябва да бъде фиксирано, че временните съоръжения трябва да се демонтират след края на сезона и да не се изпълняват с цимент”, каза Дилов-син.

„Веднъж ако си сглобите гардероба и после го разглобите и го преместите на ново място, това вече не е същият гардероб”, коментира заместник-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев.

Морските плажове, заедно с прилежащата им акватория да могат да се предоставят на концесия за срок до 10 години, решиха още депутатите. 30% от сумата на концесионното плащане за обектите ще се внася в бюджета на общината, на чиято територия се намира отдаденият на концесия плаж. От 15 май до 1 октомври всяка година се забранява извършването на строителни и монтажни работи в курортите, записаха още депутатите.