След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са предупредени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно. Това съобщиха от „Морска администрация” и успокоиха, че непосредствена опасност на този етап няма.

От трафик кулата на бургаското пристанище се контролира корабният трафик в Черно море и се следят движението на корабите в акваторията на страната.

Властта с призив да се сигнализира за подозрителни сферични обекти в морето

„Към настоящият момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул, Босфора и по-нататък”, коментира Александър Илиев, директор на „Морска администрация” Бургас.

Ако все пак достигнат до нашите води това ще е от 8 до 10 дена, но заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове.

От ИАРА вече са изпратили съобщение до рибарските сдружения.

„Мярката към този момент е превантивна. Все още нямаме пълна информация за количество и вида на мините, но все пак от вчера сме в комуникация с двете големи сдружение Черноморски изгрев и БГ фиш, за да предупредят своите кораби да внимават, в контакт съм и с Центъра ни за наблюдение на риболова, но от там докладват, че времето е с нас. Не позволява влизането на лодки и кораби с ел. осъществяване на улов, така че от тази гледна точка вариантите за произшествие с наши плавателни съдове – рибарски са намалени до минимум”, заяви за БГНЕС Христо Панайотов, изпълнителен директор на ИАРА.

Русия предупреди за опасност от украински мини, поставени в Черно море

Областният управител на Бургас Стойко Танков се срещна с представители на Морска администрация, ИАРА и Гранична полиция с цел създаване на организация и координиране на превантивни дейности.

"Взети са всички мерки да бъдат информирани риболовните кораби и останалите лодкостоянки
за евентуална опасност от поява на мини. Предупредени са и товарните кораби. За щастие, времето е такова, че то работи за нас. Няма и кораби в открито море, които да имат такава информация", това заяви на брифинг пред медиите Танков.

"Ако, пък, граждани забележат нещо съмнително, трябва да уведомят на телефон 112. Нито една институция няма информация за забелязани такива обекти. Нека хората да са спокойни, имаме готовност за всички мерки, за да не се допускат инциденти", допълни той и уточни, че подробна информация за ситуацията ще даде и главнокомандващият на морския флот в 15:00 ч. днес във Варна. 
БГНЕС