Моряците от „Перун” чакат над $126 000 от заплати
Моряците от „Перун” чакат над $126 000 от заплати / снимка: DarikNews
Над 126 000 долара от неизплатени заплати имат да получават моряците от „Перун”. Спасителният кораб бе отдаден по договор за беърбоут чартър на българската фирма „Интернет-агенция" ООД. Поради неизплащане на дължимите възнаграждения от 1 февруари тази година договорът с наемателя бе прекратен. „Перун”, който дълго време не можеше да се завърне в страната, акостира на пристанище Варна около 4 часа тази сутрин.

„Над 78 000 долара дължи наемателят на „Перун” само на българските моряци. Други 48 000 долара са неизплатените задължения на украинските моряци, пътували с кораба. Това съобщи във Варна капитан Николай Апостолов – шеф на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Договорите на украинците с чартьора са били фалшифицирани. Случаят се проверява от украинска страна, разкри капитан Апостолов.

Шефът на „Морска администрация” съобщи, че от 1 февруари българските моряци от „Перун” са назначени на заплата в изпълнителната агенция, в качеството й на корабособственик. Около 300 000 лева са разходите по прибиране на „Перун” в родината. От „Морска администрация” ще си търсят парите, дадени за гориво, проливни такси, застраховки и заплати на 12-членния екипаж, заяви още Апостолов.

Отделно „Интернет-агенция" дължи на „Морска администрация” 150 000 долара по договора за беърбоут чартър. По време на престоя на „Перун” в Дубай на борда на кораба възникна пожар, което стана причина тази сутрин Варненската прокуратура да разпита екипажа. Пожарът стана малко след полунощ на 8 февруари в спалнята на капитана. Нанесени бяха незначителни щети, като причините за инцидента все още се изясняват.

Други новини от Варна