Във връзка с медийни публикации, че България е предложила да дари своите изтребители МиГ-29 на Украйна, от Министерството на отбраната излязоха с официална позиция, че не са провеждани разговори за такова "безвъзмездно предоставяне".

"Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на България и Закона за отбраната и въоръжените сили", посочиха от МО.

"В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности", допълниха от ведомството. 

По-рано днес CNN съобщи, че един от документите, за които се твърди, че са на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година. Според документ "България на 23 февруари е изразила готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна". Tова действие на страната ни е оценено като "предизвикателство", тъй като би оставило България без изтребители, с които да изпълнява мисиите си по Air Policing, докато не бъдат произведени в САЩ чаканите у нас F-16, се казва в документа, а това може да се случи "най-малко след година".