/ iStock/Getty Images
Секретни документи, които съдържат подробности за плановете на САЩ и НАТО да помогнат за подготовката на Украйна за пролетна офанзива срещу Русия, се разпространиха в социалните мрежи, съобщи вестник "Ню Йорк Таймс".

"Запознати сме със съобщенията за публикации в социалните мрежи и Министерството разглежда въпроса", заяви заместник прессекретарят Сабрина Сингх.

Документите са били разпространени в Туитър и Телеграм и според съобщенията съдържат диаграми и подробности за доставките на оръжия, числеността на батальоните и друга чувствителна информация, посочва Таймс.

САЩ ще проведат учение с войски от 26 държави

Информацията в документите е поне петседмична, като последната е от 1 март, се казва в доклада.

В един от документите се обобщават графиците за обучение на 12 украински бойни бригади и се казва, че девет от тях се обучават от силите на САЩ и НАТО и се нуждаят от 250 танка и над 350 механизирани превозни средства, пише вестникът.

Документите - поне един от които е с гриф "строго секретно" - са били разпространени по проруските правителствени канали, посочва вестникът.

Информацията в документите също така съдържа подробна информация за разходните норми за боеприпаси, намиращи се под контрола на украинската армия, включително за ракетните системи „Химарс“ - произведени в САЩ артилерийски ракетни системи, които са доказали своята висока ефективност срещу руските сили, допълва вестникът.

Докладът цитира военни анализатори, които предупреждават, че някои документи изглежда са били променени в рамките на дезинформационна кампания от страна на Русия, като в един от документите се завишава броят на загиналите украински войници и се свеждат до минимум руските загуби на бойното поле.
БГНЕС