От МО заявиха, че не са провеждани разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители на Украйна
Един от документите, за които се твърди, че са на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година, съобщава CNN.

Според документ "България на 23 февруари е изразила готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна". Tова действие на страната ни е оценено като "предизвикателство", тъй като би оставило България без изтребители, с които да изпълнява мисиите си по Air Policing, докато не бъдат произведени в САЩ чаканите у нас F-16, се казва в документа, а това може да се случи "най-малко след година".

Обявиха обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолетите МиГ-29

От Министерството на отбраната у нас заявиха, че не са провеждани разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

"Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на България и Закона за отбраната и въоръжените сили. В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности", посочиха от военното министерство. 

Президентът: Имаме оферти за заместване на МиГ-29, но цените няма да се харесат на новите депутати

Секретните документи на американското разузнаване се появиха в социалните мрежи миналата седмица.

Американски официални лица заявиха, че разследването за изтичането на документите е в началния си стадий, но разследващите не изключват възможността зад него да стоят проруски елементи, отбелязва Ройтерс. Някои от документите изглежда са били променени по начин, който представя в по-благоприятна светлина руската позиция.

Поне един от тях е отбелязан като некласифициран, но съдържа свръхсекретна информация.