Млекопроизводители протестираха, арестуваха Цаконски
Млекопроизводители протестираха, арестуваха Цаконски / cнимкa: Sofia Photo Agency

Млекопроизводители в различни райони от страната протестираха. От вчера фермерите в Кърджалийско обявиха гражданско неподчинение. Прозиводителите на мляко в други райони от страната започнаха протести в тяхна подкрепа. Организаторът на протестите на фермерите във Врачанско Адриан Цаконски беше задържан от полицията.

Млекопроизводители от три области – Добрич, Силистра и Разград, се събраха на едночасов протест в подкрепа на колегите си от Кърджалийско. Те протестираха на пътя Добрич – Силистра до разклона на село Ангеларий. Млекопроизводителите изкараха около пътя земеделски машини, а хората носеха знамена и плакати с надписи „Живеем на кредит, затова сме тук”, „Г-н министър, ще бъдем непримирими до постигане на успеха”. Едно от най-важните искания, които фермерите поставиха, е въпросът за обещаните нисколихвени кредити за закупуване на фураж от ДФ „Земеделие”.

Румен Радев, млекопроизводител от село Сърнец, който е един от организаторите на протеста, заяви, че процедурата за получаване на тези кредити е спряна. За нас е важно да получим парите сега, когато цените на фуража са ниски, обясниха фермерите. Те заплашиха, че ако кредитите не бъдат пуснати, от другата седмица ще започнат гражданско неподчинение, като изкарат животните си на пътя.

Организираме този протест и за да напомним на земеделското министерство тази година да поиска от Комисията по земеделие към Европейския съюз реално необходимите средства за субсидии на качествено мляко. По думите на протестиращите тази година заявените средства за субсидии, които са по 20 ст. на литър мляко, са стигнали едва за 2 месеца. Затова производителите настояват виновните чиновници да бъдат наказани. По думите им техните колеги от Румъния получават субсидия за качествено мляко и едновременно с това 140 евро годишно на крава.

Ако исканията ни не бъдат изпълнени, много от нас са застрашени от фалит, заявиха още добруджанските млекопроизводители.

Седми ден продължава протестът на животновъдите от Кърджалийско. От вчера те са в гражданско неподчинение.

Всеки ден животновъдите блокират пътя на спирка Джебел, който свързва Кърджали с град Джебел. Те искат оставките на местните шефове на земеделските служби и Разплащателната агенция. След като снощи дойдоха експерти от Министерството на земеделието и харните и до консенсус не се стигна, фермерите обявиха, че продължават с гражданското неподчинение.

При разговор с областния управител Ангел Коджаманов те напомниха, че освен неизплатените им субсидии, държавата от месец май им дължи средства и за производство на овче мляко.

Междувременно при протеста на производителите от Северозападна България в подкрепа на тези в Кърджалийско бе арестуван председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Адриан Цаконски, както и още трима фермери. Причината е неизпълнение на разпореждане на представителя на Районната ветеринарно-медицинска служба във Враца да се спре клането на телета на публично място.

Протестиращите второстепенния път ТТ-15 от Враца за Оряхово. При протеста в камион са заклани две телета, което противоречи на ветеринарномедицинските разпоредби.

Животновъди и земеделски производители от общините Гоце Делчев и Гърмен също започнаха протестни действия срещу спрените субсидии по програма САПАРД, както и срещу ниската изкупвателна стойност на продукцията им.

От Инициативния комитет със специално слово да призоваха жителите от целият регион да ги подкрепят в следващите дни. По думите им литър краве мляко се изкупува от мандрите на 0.40 лв., а литър овче - за 0.80 лв. Животновъди и земеделски  твърдят също така, че от два месеца не са получавали пари от продадената продукция. С протестните действия те се присъединяват към исканията на колегите си от Кърджали.

Полицията в Бяла Слатина задържа организаторът на протестите на фермерите във Врачанско Адриан Цаконски в следобедните часове на деня. Причината е неизпълнение на полицейско разпореждане и на разпореждане на Регионалната ветеринарно-медицинска служба. За Дарик Цаконски обясни, че са заклали две телета в камион, който е негова собственост. "Искахме да направим курбан, белким се споминат управляващите или си отидат, защото иначе ние ще се споминем. Няма ли сме право да колим извън кланиците, и затова ме арестуваха. По този начин искат да спрат протеста", каза още той.