/ Радка Минчева
Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
За първи път с българската делегация, по изричната молба на Македонската православна църква (МПЦ), пътува и представител на - Охридска архиепископия - епископ Яков, който ще отнесе огъня от Светите места в Скопие.

За 15-а поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим у нас
 
Решението македонски епископ да се присъедини към българската делегация беше взето на 3 април т.г. на среща на министър-председателя Бойко Борисов с митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й. А за първи път Северна Македония получи Благодатния огън от България миналата година.

Стотици миряни са в очакване на Благодатния огън
 
Очаква се Благодатният огън, донесен от българската делегация, да пристигне на Правителствения терминал в 19.50 ч. След което той ще бъде отнесен в Синодалния параклис, откъдето главният секретар на Светия Синод епископ Герасим ще го пренесе до храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще го предаде на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Велика събота е – последният ден от Страстната седмица (ВИДЕО)