Мирно протича протеста за отваряне на АЕЦ „Козлодуй” пред МС
Мирно протича протеста за отваряне на АЕЦ „Козлодуй” пред МС / снимкa: Sofia Photo Agency

Близо 3000 души са се включили до момента, а други групи продължават да се присъединяват, в митинг-шествието, организирано от движение „Напред” с искане за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Освен рестартирането на спрените блокове, протестиращите се обявяват и за нова енергийна стратегия на България. Шествието тръгна от НДК и продължава към площад „Независимост”, където трябва да се проведе митинг.

На митинга има представители на движение „Напред”, ВМРО, Коалиция за защита на АЕЦ „Козлодуй”, „Гергьовден”, „Лидер” и други партии. Полицията спря някои членове на партия „Свобода” с лидер Павел Чернев. Те не бяха допуснати да участват в протеста. Полицейското присъствие в района на Министерски съвет е засилено, има представители и на жандармерията.

Протестиращите искат да внесат декларация с исканията си, но за сега в Министерския съвет няма кой да я приеме.

Според организаторите на проявата от движение „Напред” в шествието участват над 10 000 души, има 150 коменданти. Около 800 души от Перник се включиха в шествието, съобщи областният координатор на "Лидер" Юлиян Стоянов. На участниците в протеста е направен инструктаж за недопускане на ексцесии.

300 души от Сливенска област пристигнаха в София с автобуси и лични автомобили на организирания от Движение "Напред" митинг-шествие, съобщи общинският председател на „Лидер” в Сливен Румен Андонов. „Митингът няма никаква политическа окраска и е повече демонстрация на икономически патриотизъм, отколкото протест. Правителството вече обяви някакво намерение за отваряне на блоковете, но е необходимо обществото да покаже, че настоява за това”, каза още Андонов. Той увери, че комендантите на митинга няма да допуснат провокации.

Протестът е предвождан от