Мирчев: Ще поискам вето върху закона за автомобилните превози
Мирчев: Ще поискам вето върху закона за автомобилните превози / netinfo

Председателят на комисията по транспорт и съобщения в парламента Йордан Мирчев обяви в ефира на Дарик, че ще внесе искане президентът да наложи вето върху Закона за автомобилните превози.

Депутатите на практика разрешиха нощните ученически пътувания, след като в петък приеха спорна поправка в закона, която допуска нощните превози за деца и ученици, когато пътуването е организирано като трансфер с обща цена.

„Утре ще парафирам доклада на председателя на парламента до президента с особено мнение и със становище, че този закон трябва да бъде върнат от президента”, заяви Мирчев в предаването „Денят” по Дарик.

Според председателя на комисията по транспорта този закон трябва да бъде върнат обратно в пленарна зала, и при наложено вето да се намери по-доброто решение. Нещата взеха връх от гледна точка на превозвачите, а не за сметка на пътниците, които ползват тази услуга, подчерта Йордан Мирчев. Явно е, че автомобилните превозвачи имат много силно лоби в праламента, допълни той. Според него обаче „интересите” трябва да останат на по-заден план, да се обърне повече внимание на сигурността.

„Ако президентът върне този закон, ще направим сериозна крачка да отстрамим това решение на парламента”, каза още Йордан Мирчев. На въпрос имало ли е натиск при гласуването, Йордан Мирчев отговори: „Не отричам, че имаше опити определени текстове да минат”. При гласуването на закона обаче НДСВ постъпи принципно, категоричен бе председателят на транспортната комисия.

На свой ред в "Денят" на Дарик председателят на Държавата агенция по туризъм Анелия Крушкова категорично отрече твърденията на депутати, че именно от агенцията е дошло предложение за ревизиране на закона. Запитана дали е възможно през тази агенция туроператори да се опитат да влияят на законодателния процес, Крушкова заяви, че до момента такова нещо не й се е случвало.

Чуйте целия коментар на Йордан Мирчев в звуковия файл