Министър Вучков разграничи МВР от случая с откраднитите тефтери на Златанов
Министър Вучков разграничи МВР от случая с откраднитите тефтери на Златанов / снимка: БГНЕС
Вучков представи хронология на събитията около изчезването на тефтерчето "Златанов"
76288
Вучков представи хронология на събитията около изчезването на тефтерчето "Златанов"
  • Вучков представи хронология на събитията около изчезването на тефтерчето "Златанов"

Вътрешният министър Веселин Вучков отново разграничи МВР от случая с откраднатите тефтери на бившия шеф на комисията за разкриване на конфликт на интереси - Филип Златанов. По време на нарочно изслушване в парламента Вучков съобщи, че вещото лице Стефан Бенчев, от чиято кола бяха откраднати двата тефтера, не е казал пред МВР какви веществени доказателства са изчезнали. Бенчев, който е правил експертизата на тефтерите, не е служител на МВР.

По темата имаше изказвания освен от министър Вучков, и от Атанас Зафиров от БСП, Мая Манолова и Методи Андреев от ГЕРБ.

„Бих искал да попитам каква е отговорността на вещото лице в конкретния случай, защо въпросният господин все още е на свобода и ходи по всички телевизии, за да дава противоречиви обяснения. Предвиждате ли процедура по детектор на лъжата с въпросното лице? В крайна сметка защо министърът на вътрешните работи научава от медиите какво се е случило с един от дискутираните документи в държавата - въпросното тефтерче „Златанов", заяви Атанас Зафиров от БСП.

„Тук не мога да кажа дали ще бъдат разпитвани служители на МВР, като свидетели или други качества, дали въпросният господин Бенчев ще бъде разпитан и в какво качество, нито ми е ролята да правя обвинения, нито да правя отношения. И ще ви моля да предпазите и вътрешното министерство от някакви предварителни интерпретации по този повод. Нека прокуратурата да направи тази проверка, тя е извън МВР и слава Богу, за да се разбере каква е истината по случая. Дали това лице ще бъде сложено на детектор на лъжата, не мога да ви отговоря по друг начин, както досега. Преценка на прокуратурата е", каза министър Вучков.

„Макар да е спорно дали това тефтерче е било веществено доказателство по делото на Златанов, е ясно, че това веществено доказателство би било основно по дело срещу лицата с инициалите И.Ф., Цв. Цв., Б.Б.", каза от своя страна Мая Манолова от БСП.

„Единственото напълно ясно написано име - Д. Пеевски. То фигурира в това тефтерче и всички вие го знаете! И то фигурира в присъщото му качество - по отношение на „Булгартабак" и по отношение на едни фармацевтични схеми. Докога в този парламент няма да отговорим на въпроса: Кой е кой?", попита Методи Андреев от ГЕРБ.

Ето и представената от министър Вучков от трибуната на НС хронология на събитията:

„На 5 ноември в 16:20 ч. следобед в оперативната дежурна част се получава обаждане на телефон 112 от Стефан Бенчев, който заявява, че е спукана една от гумите на автомобила му. След това същият е оставил автомобила, паркиран на улицата до автобусната спирка и е отишъл да търси инструмент, за да ремонтира спуканата си гума. След като се върнал е установил, че на задната част на автомобила му липсва чанта с документи и сумата от около 200 лв. На Бенчев е зададен допълнителен въпрос какво точно липсва, на което той казва - 200 лв., лични документи и други. Поканен е в 6 РПУ, за да обясни случилото се. Той казва, че не може да остави колата си със спукана гума и ще дойде на следващия ден. В проведения разговор не се споменава за изчезнали веществени доказателства.

На 6 ноември в 6-то РПУ Бенчев подава писмено заявление, в което посочва, че липсва сумата от 200 лв., тефтери, тип календар, документи, документи за лек автомобил, експертиза на Софийска районна прокуратура и флашка. На 10 ноември в 6-то РУП е получен факс от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура, с който се иска ксерокопие на преписката, както и справка за извършените до момента оперативно - издирвателни мероприятия за установяване на извършителя. Във факса не е упомената причината за изискването му и не е посочена никаква допълнителна информация. Исканите документи са предоставени същия ден.

На 11 ноември - при горепосочената кражба са инкриминирани веществени доказателства по делото. С постановление на Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство.

На 12 ноември е получено писмо от СГП, с което са изискани материалите по досъдебното производство. То е занесено на ръка в Софийска градска прокуратурата като при предаването градския прокурор на София устно разпорежда до създаване на вътрешна организация да се преустановят провеждането на всякакви оперативно-издирвателни действия по конкретното досъдебно производство. Към настоящия момент досъдебното наказателно производство е във връзка с кражбата от автомобила на Бенчев, се намира в Софийска градска прокуратура."