/ БГНЕС
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разговаря по телефона с британския държавен министър за имиграцията Робърт Дженрик, съобщиха от пресцентъра на МВР. Участие в разговора взе Робърт Диксън, посланик на Великобритания в София.

Двамата министри оцениха високо постигнатото сътрудничество в областта на вътрешните работи, както и по всички въпроси от взаимен интерес. Те споделиха общото разбиране за още по-ефективно взаимодействие в сферата на граничната сигурност, противодействието на нелегалната миграция и мрежите за контрабанда на мигранти.

Двамата са се договорили за активна съвместна работа, включително чрез засилване на обмена на информация, надграждане на сътрудничеството и поддържане на непрекъснати контакти.

Преди два дни от МВР съобщиха, че от началото на 2023 г. до 7 август предотвратените опити за нелегално влизане в България на мигранти през границата с Турция са 108 954, при 67 846 за същия период на миналата година, което е увеличение с 59%.

Според данните само за периода 1 юни – 31 юли предотвратените опити за преминаване на българо-турската граница са 46 940. Това представлява ръст със 73 % на недопуснатите нелегални влизания в страната спрямо същия период на 2022 г., когато са били 27 083.
Димитър Абрашев, БТА