Министър Папазов призна за сериозни дефекти по „Дунав мост 2”
Министър Папазов призна за сериозни дефекти по „Дунав мост 2” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Проверка на транспортното министерство е установила около 20 сериозни дефекта по „Дунав мост 2”. Това съобщава пред в. „Монитор” транспортният министър Данаил Папазов.

„Не разбирам защо се говори за една дупка на „Дунав мост 2”, след като става дума за много дупки и за цяла серия проблеми”, казва той. Папазов пояснява, че прегледът на трасето се е наложил заради очевидни проблеми - напукванията вече са много, защото отводняването на моста е лошо, водата пролизва под асфалтовата настилка и когато започне да замръзва през зимата, щетите ще са още по-сериозни.

„Ако това може да ни е утеха, румънската част е в още по-лошо състояние. Проблеми са констатирани още с осветлението и в неработещите светофари. Засега от ведомството не са оптимисти, че ще могат да върнат обратно изпълнителите от испанската фирма FCC, тъй като строителните дейности са сертифицирани от сериозни комисии - както наши, така и международни. Аз не видях клауза в договора със строителите за гаранционен срок, което да ни даде право да поискаме поправяне на сериозните дефекти”, посочва министърът.

Поради липса на свързваща жп инфраструктура от румънска страна новата жп линия по „Дунав мост 2” стои неизползвана, макар да бе тествана със скорост от 140 км/ч, колкото е максималната на наша мотриса. Въпреки трафикът през моста да е около два пъти над планирания, проблемите по изпълнението на настилката и други елементи от ползването на съоръжението скоро ще доведат до затруднения.

Експерти не смеят да правят прогнози какви щети ще нанесе зимата върху моста.