Министър Ненков: Увеличаване на вноската ще повиши качеството на здравната помощ
Министър Ненков: Увеличаване на вноската ще повиши качеството на здравната помощ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Ненков: Увеличаване на вноската ще повиши качеството на здравната помощ
74434
Министър Ненков: Увеличаване на вноската ще повиши качеството на здравната помощ
  • Министър Ненков: Увеличаване на вноската ще повиши качеството на здравната помощ

4 млн. лева допълнителни средства ще прехвърли Финансовото министерство към Фонда за лечение на деца за тази година.

Това съобщи в ефира на Дарик служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, като увери, че институцията, която лекува малчуганите, няма да има финансов проблем до края на годината.

Министърът бе категоричен, че здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве.

Ненков посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в спешната помощ, както и, че увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас.

В никакъв случай на този етап спешната помощ в София няма да се оправи без още спешни лекари, категоричен е служебният ресорен министър д-р Мирослав Ненков. Проблемът според него е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнемало много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно. Без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш. В центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой е спешен и кой - не. Но този който е оставен на изчакване, се чувства изоставен. Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на Спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави министърът.

Той посочи още, че системата има нужда, както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете. Ненков обаче бе категоричен, че реплики, според които Здравното министерство имало резерв от финанси за още една актуализация на парите на Здравната каса, не звучат сериозно:

„Нашата здравна система не работи никак зле за парите, с които разполага. Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да попита за прословутата достъпност, за която европейците нас много ни ръчкат - колко време се чака за общопрактикуващ лекар, дори не за специалист - седмици".

„Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе. А и отговорността за здравето си я носи всеки един човек. Не може цял живот да пиеш, пушиш и ядеш и после лекарите да са виновни за това, че имаш цироза. Тази безотговорност към здравето не бива да се прехвърля към здравната система", каза още Ненков.