Министър Москов: Винаги ще има хора, които няма да искат порядък в системата
Министър Москов: Винаги ще има хора, които няма да искат порядък в системата / DarikNews.bg, Русе

Има хора, чието занимание е да бъдат лобисти на определени интерес. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в Русе, визирайки адвокат Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването, по повод оспорването на въвеждането на пръстовите отпечатъци.

"Когато говорим за идентификатор и за електронен код на всяко осигурено лице, говорим за това всеки пациент да контролира начина, по който се харчат неговите пари от касата. Това представлява уникален идентификационен код, който всеки един ще има, независимо от мнението на различни лобисти. Какво техническо решение за реализацията му ще намери касата, не е работа нито на министър, нито на съсловна организация", обясни Москов.

Москов: Здравната карта е гарант за наличието на достатъчно болнични легла

Министърът каза още, че до края на годината ще се работи по въвеждането на пръстовите отпечатъци, което води до следващите стъпки по изработването на софтуера и въвеждането на цялата система.

Той коментира и промени в наредбите за изписване на лекарства: "Ние не отнемаме правото на лекаря да изпише точно определен медикамент, от точна фирма, но не го и задължаваме. Когато говорим за медикамент от една и съща група (бел.ред. той е от една и съща група, защото ЕК по лекарствата и българската комисия по реимбурсиране са установили, че съдържа едно и също вещество в една и съща концентрация и лекува по един и същи начин), това което ви изписва лекарят няма разлика за вашето лечение. Изборът на лекаря и фармацевта трябва да е свързан с това лекарството, което ви е изписано, било то т.нар оригинален медикамент, който е над цената на генеричния, води ли до това да извадиш пари от джоба си, и има ли медикаменти, реимбурсирани от касата".

Лекари и Здравна каса продължават обсъжданията за рамковия договор

На бюрото ми е предложението, което ще подпиша до Съвета по реимбурсиране, а именно - Касата да започне да реимбурсира на 100% референтните медикаменти в основните видове лекарства в кардиологията, поясни още Москов.

Няма да закриват общински болници с въвеждането на Национална здравна карта

Здравният министър беше в Русе, за да представи проекта на Национална здравна карта пред директори на болници и представители на местната власт в Северна България.

"След всяка една такава среща цялата общност остава убедена за ползите от Здравната карта. Винаги обаче ще има хора, които няма да искат порядък в системата, ще искат да остане такава, за да може да я източват. На тях не им пука, че хората боледуват все повече и все повече доплащат. Не искат и да осъществите правото си да знаете как се разходват средствата ви", коментира д-р Москов.

Други новини от Русе