Няма да има сътресения с цената на горивата. Тя се определя от борсовата цена на нефтените продукти и прехвърлянето на концесията няма как да им повлияе. В това беше категоричен министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който пристигна на терминал "Росенец", за да се запознае на място с процеса по предаването му за управление от държавата.

Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" вече е вписано като пристанищен оператор на "Росенец", съобщи Гвоздейков.

В преговорите с "Лукойл" до дни се очаква да се постигне споразумение за съвместно ползване на данъчния склад, стана ясно още от думите на министърът. Към този етап няма проблеми, процесът върви гладко и в добър диалог. Всички знаем, че това е решението и то не може да бъде променено по никакъв начин. В следващите месеци предстои да бъде изработен анализ със службите за сигурност и митниците, който е свързан със сигурността на обекта", добави Гвоздейков.

Министърът още веднъж напомни, че регламентът ясно казва, че държавата не дължи обезщетение на "Лукойл". "Тяхно право е да си търсят правата по съответния ред. Ние изпълняваме правилата и закона и нищо повече", категоричен беше той.

Стартира процедурата по прехвърляне на „Росенец“ към държавата

Припомняме, че Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните ефекти при предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ДПС внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване.

Изпълнителната агенция „Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписана „Пристанищна инфраструктура“, която ще извършва пристанищните услуги на терминала, посочиха от министерството. 

На 11 август правителството неприсъствено прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание изменение на §2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. 

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание от 21 юли за прекратяване на концесионния договор.