Министерството на правосъдието трябва да приеме още 20 нови документа
Министерството на правосъдието трябва да приеме още 20 нови документа / netinfo

Около 20 наредби, правилници и тарифи трябва да приеме правосъдното министерство до края на декември. Това предвижда проекта за екшън-план на министерството по отношение на съдебната реформа.

Проектът бе обсъден от министърът на правосъдието Меглена Тачева и председателя на ВАС Константин Пенчев на среща с неправителствени организации.

Планът е в изпълнение на препоръките на ЕК за съдебна реформа и до края на септември Министерството на правосъдието ще го внесе в Министерския съвет, а правителството трябва да го съгласува с Брюксел през октомври. надявам се през юни догодина в резултат на този план ЕК да свали мониторинга по правосъдието, коментира министър Тачева. Тя се ангажира планът да приключи в предвидените срокове и отбеляза, че МВР работи също толкова интензивно. до края на ноември според плана трябва да заработи единната информационна система във всички звена на съдебната система. до края на декември трябва да са готови правилниците и наредбите за новия ВСС, инспектората и техните администрации, така че от януари да стартират конкурсите за служители.

Три работни групи на пряко подчинение на министъра на правосъдието ще наблюдават прилагането на новия НПК, ГПК и АПК. на 4 септември групата за мониторинг на НПК вече е назначена в министерството. Тъй като по новия закон за съдебната власт, пише съдебния бюджет, министър Тачева обеща на всеки три месеца да отчита изпълнението му.