Министерството на културата призна за малък фал в поръчката за фестивали
Министерството на културата призна за малък фал в поръчката за фестивали / БГНЕС, архив
Министерството на културата призна за малък фал в поръчката за фестивали
50695
Министерството на културата призна за малък фал в поръчката за фестивали
  • Министерството на културата призна за малък фал в поръчката за фестивали

Четири дни след като Министерството на културата спря временно обявената от него в началото на месеца обществена поръчка, свързана с организирането и провеждането на нови културни фестивали у нас, над 80 културни организации и организатори на фестивали отново повдигнаха темата.

Според тях текстовете в съдържанието на обществената поръчка показват непознаване на структурата на фестивалите, освен това в него били открити над 100 правописни грешки. От своя страна от Министерството на културата признаха, че са допуснали грешки и изразиха надеждите си за скорошна среща между тях и културните организации, защото евентуално забавяне на процедурите по програмата, може да доведе до неусвояване на европейските пари.

Културните организации определиха съдържанието на предложените от Министерството 12 фестивала за абсурдно, като изразиха опасенията си, че ведомството нарушава принципите на честната конкуренция, като подкрепя фестивали в 7 предварително избрани града.

Юри Вълковски, директор на Фондация за градски проекти и изследвания: „Не става дума за това дали измислените от Министерството на културата фестивали са нови или са стари, дали целят развитието на културата или на туризма. Те просто са неадекватни".

В отговор зам.-министърът на културата Митко Тодоров каза, че понятието фестивал е феномен за България и предстои да бъде ясно дефинирано.

От Министерството демонстрираха диалогичност, като се извиниха за допуснати грешки и споменаха още, че лично министър Рашидов е наредил всички нередности около поръчката да бъдат отстранени. Културното ведомство ще премахне и спорния текст за предварително избраните градове.

„Вярно е, че в нашите текстове по условията има някои подробности, записани в старанието си да бъдем изчерпателни към изискванията, които са малко разминаващи се с практиката на българските фестивали. Ако ние дълго време спорим и дискусията продължи много дълго, има опасност да ги изгубим тези пари и това в никакъв случай няма да работи добре за нас", добави Тодоров.

Недоволните организатори се пошегуваха, че милионите за изпълнение на проекта могат да бъдат раздадени на чиновниците в Министерството на културата като бонуси.