Министерствата мълчат за парите на държавните компании в банки
Министерствата мълчат за парите на държавните компании в банки / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Въпреки наближаването на крайния срок за прилагане на новите правила при избор на банки от държавните дружества данни за изпълнението им продължава да няма.

До 4 декември по-големите държавни фирми с над 50% държавно участие трябва да разпределят парите си в поне 4 банки, за да не нарушават максималните нива на концентрация на ресурс в една финансова институция, пише „Сега".

Най-големите фирми, при които концентрацията надхвърля максималните нива, обаче още не са обявили търгове. Няма яснота и какви са данните за разпределение на парите на държавните дружества към края на юни и към края на септември.

Новите правила за избор на банки бяха одобрени в мандата на служебния кабинет.

Премиерът Орешарски заяви скоро след встъпването си в длъжност, че наредбата остава в сила и няма да бъде отменена.

Правилата важат за всички дружества с над 50% държавно участие, включително и лечебните заведения. С тях бяха въведени унифицирани правила за провеждане на банковите търгове. Изисква се договорите да се сключват при получени минимум 5 оферти. За по-големите дружества с балансова стойност на паричните средства над 3 млн. лв. се изисква да се спазват и правила за концентрация, които забраняват нетната експозиция в една банка да надхвърля 25% от общите средства на съответната фирма.

При приемането на правилата бяха обявени и данни за текущата ситуация към края на 31 март. Те показаха, че голяма част от депозитите на големите държавни дружества, особено в сферата на енергетиката, са в КТБ. Лимитът за концентрация ще засегне и друга предпочитана от дружествата банка - ЦКБ.

От март насам нови данни за спазването на прага от 25% не се появиха, въпреки че правилата предвиждат министерствата да се отчитат в Министерството на финансите и на собствените си сайтове на всяко тримесечие. Данни за края на юни няма, не е ясно и доколко такива ще се появят към края на септември.

В отговор на питане на "Сега" от икономическото министерство обещаха да предоставят данни в края на октомври, както и информация за предприетите от фирмите мерки по спазване на правилата.

От ведомството на Драгомир Стойнев уточниха, че не се налагат промени в договорите за управление на дружествата заради новите правила, защото и в момента в тях е предвидена клауза за задължително изпълнение на новоприети нормативни изисквания. Санкцията при неизпълнение е намаляване на възнаграждението на управителите и членовете на директорски съвети с до 50 на сто за срок до 3 месеца.

В момента на сайта на министерството са публикувани общо 6 обяви за набиране на оферти, но от по-малки дружества. Не е ясно какви мерки са предприети и от държавните фирми в сферата на транспорта. До редакционното приключване на броя от финансовото министерство не отговориха защо няма публикувани данни за юни.