пари
пари / dariknews.bg,архив
Българската стопанска камара настоява да се фиксира горна граница на интервала за преговори по минималната заплата, не по-висока от 42-43 на сто от средната заплата. Това се посочва в позиция на работодателската организация по проекта на рамково споразумение за процедура по определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ). Позицията е изпратена от пресцентъра на БСК.

75% от българите живеят с доход, по-нисък от стойността на издръжката на живот

В позицията се отбелязва, че горната граница на предложения интервал от 40-50 на сто за определяне на МРЗ спрямо средната работна заплата, надхвърля значително средното съотношение за 22-те държави -членки на ЕС, прилагащи минимална работна заплата, което достига 41 - 42 на сто.

От догодина: Вдигат детските добавки за едно дете с 3 лв., за две деца - с 5 лв.

Предложената горна граница от 50 процента надхвърля и граничното съотношение на минималната към медианната работна заплата от 66 на сто, съответстващо на определенията за нископлатен труд и нископлатени работници, използвано от Евростат, допълват от бизнеса. В становището се отбелязва, че в тази връзка от БСК настояват за фиксиране на горна граница на интервала за преговори, не по-висока от 42-43 на сто.

Повече от 2000 лв. са нужни за издръжката на домакинство в страната, 3003 лв. - за София

БСК смята, че трябва да бъдат осигурени актуални ежегодни данни за медианната, средната работна заплата и за броя на наетите лица за предходната година от информационната система на НАП, включително по общини, области и на национално ниво.

Работодателите изразяват очаквания в дискусиите за финализиране на текста на споразумението да бъдат включени отговорни представители на Министерството на финансите.