Минчо Спасов предлага разрешително за оръжие да се дава при доказана нужда
Минчо Спасов предлага разрешително за оръжие да се дава при доказана нужда / снимка: БГНЕС, архив
Минчо Спасов предлага разрешително за оръжие да се дава при доказана нужда
71172
Минчо Спасов предлага разрешително за оръжие да се дава при доказана нужда
  • Минчо Спасов предлага разрешително за оръжие да се дава при доказана нужда

Прекалено е либерален режимът за притежание на оръжие в България – нужно е законово да бъдат ограничени възможностите за получаване на разрешително, като при преценката е добре да има и доказана нужда от ползването на това оръжие. Позицията е на юристът Минчо Спасов, председател на вътрешната парламентарна комисия в 40-тото Народно събрание.

В интервю за Дарик той коментира инцидента в Лясковец и операцията за задържане на Петко Петков, като отбеляза нуждата от по-сериозен и периодичен контрол върху притежанието на оръжие в страната.

„Имаме 120 000 частни охранители, голяма част от тях въоръжени. Имаме 120 000 ловци. При условие, че това е една 340 000-на армия, и десетократно надвишава редовната ни армия, трябва да се замислим, дали трябва толкова свободно българите да притежават оръжие. Моето лично мнение е не”, заяви Спасов.

„Това, което трябва да се направи, е , първо, да се прегледа законодателството и строго да се ограничат възможностите за даване на разрешително за оръжие като нужда. Кому е нужно да има оръжие? Кадровият състав на МВР, който контролира тази дейност има нужда от затягане на редиците. Прекалено е либерален режима. Прекалено лесен е достъпът и до т.нар. газови пистолети, които могат да причиняват и тежки телесни увреждания”, поясни още той.

„В закона в момента има критерии, при които може да се дава оръжие. Към тях трябва да се добави и субективния фактор на лицата от МВР, които дават разрешенията. Тяхната преценка трябва да бъде добре мотивирана и да подлежи на контрол. Периодичен контрол от прокуратурата и от техните преки началници. И при отпаднала необходимост да бъде снемано това право да бъде носено оръжие. Правото го има всеки от нас, но нуждата я няма всеки от нас. А трябва да имаме съчетание на право и нужда, за да получим оръжие”, заяви още Минчо Спасов.