Микробиолог: В българските болници прекаляват с антибиотиците
Микробиолог: В българските болници прекаляват с антибиотиците / cнимка: Sofia Photo Agency
Микробиолог: В българските болници прекаляват с антибиотиците
23569
Микробиолог: В българските болници прекаляват с антибиотиците
  • Микробиолог: В българските болници прекаляват с антибиотиците

Пациентите в българските болници се лекуват с антибиотици три пъти по-често отколкото в другите лечебни заведения от страните на ЕС. Това съобщи професор Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология. По думите му причина за това са големият брой вътреболнични инфекции в страната.

Около 60% от пациентите в българските болници получават антибиотици от първия до последния ден от престоя им в лечебното заведение, обяснява д-р Кантарджиев. „Когато се стремим да анализираме защо взима - ако става дума за лечение на инфекция, тогава е правилно, но когато антибиотик се взима, за да се предпази болен от инфекция, това е неправилно. Това е европейската практика. Да се дава антибиотик няколко дни преди операция не е правилно. У нас доста често се случва това", обясни той.  
 
Основна причина за вътреболничните инфекции е липсата на хигиена. „Затова обикновено те се крият, защото могат да доведат до санкции", каза още Кантарджиев.

От една година хората по-рядко искат да си купуват антибиотици без рецепта, обяснява фармацевта Надя Иванова. Но все още има желаещи да се самолекуват. „Най-честите случаи са, когато хората нямат време да отидат до лекаря и са си назначили нещо, което са пили преди една или две години и им е помогнало. Но това не означава, че в този момент този антибиотик, ще им помогне", разказа тя.