Миков: Трябва да се вярва не на МВР, а в държавността на България
Миков: Трябва да се вярва не на МВР, а в държавността на България / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Обществото трябва да повярва не в МВР, а в държавността на България и аз ще се ангажирам със структурните и кадровите промени, защото в МВР трябва да се търсят онези критерии, свързани с резултата и да се създават предпоставки за кариерно развитие. Това каза вътрешният министър Михаил Миков в предаването „Седмицата” на Дарик радио. Миков получи доклада за МВР, който съставиха слушателите на Дарик радио, в очакване на доклада на вече бившия вътрешен министър Румен Петков за състоянието на МВР в последните 18 години, поръчан му от премиерът Сергей Станишев. В проекта „Моят доклад за МВР” се включиха слушателите на Дарик радио и читателите на уебсайта www.dariknews.bg. Те написаха неофициалния доклад за състоянието в МВР – погледнат през очите на българите – с техните мнения, препоръки, лични впечатления и идеи.

В отговор на мнение на читател, че в България полиция е еквивалент на мафия, министър Миков отговори, че в полицията има много почтени хора, призвани да служат на държавата, но има и такива, които карат хората да мислят, че полиция е равно на мафия, но този факт е неизбежен. Вътрешният министър увери, че всеки, който не дава резултати в службата си, няма място в МВР и ще бъде отстранен.

По думите на Миков министерският пост е „горещият стол” във ведомството. Той допълни, че от този стол ще работи за изпълняване на една от основните задачи пред него - МВР, прокуратурата, съдът, ДАНС да изградят една система на взаимодействие, която да гарантира, че няма да има обвинения от типа „ ние ги хващаме, те ги пускат”. Резултатите от добро разследване не могат да се чакат само от полицията, трябва повече съдействие от прокуратурата, трябват повече случаи, в които на терена са прокуратурата и полицията, прокуратурата и ДАНС. Чрез структурна промяна ще засилим ролята на главния секретар в МВР, който ще предложа да се нарича главен комисар, защото той е шеф на професионалното ръководство, а не на някаква администрация, каза Миков.

Промяната е продукт на политическа воля на правителството, на управляващото мнозинство, а не на еидн човек. Така вътрешният министър коментира оставките в агенция „Митници”, отхвърляйки твърдения, че той е причината за напускането на Асен Асенов и неговите заместници.

Защо отстранихте директора на СДП Румен Стоянов?

Той се оттегли. София е тежък проблем, престъпността е на най-високо равнище. София има капацитет за по-добри резултати – в организацията на обществения ред и в разкриваемостта. Стоянов е дал достатъчно на полицейската служба и трябват нови хора с нова енергия.

Защо Красимир Петров ще ръководи националната полиция, след като ръководи гранична?

Това е временно решение. Естествено е заместник да поеме временно ръководството на службата.

Има ли МВР потенциал да хваща злоупотреби с еврофондовете?

Има, включително и в момента има случаи на разследване на злоупотреба с еврофондове, което водят служители на МВР и прокуратура.