Между 5 и 10% от българчетата в чужбина посещават българско училище
Между 5 и 10% от българчетата в чужбина посещават българско училище / sxc.hu
Между 5 и 10% от българчетата в чужбина посещават българско училище
74839
Между 5 и 10% от българчетата в чужбина посещават българско училище
  • Между 5 и 10% от българчетата в чужбина посещават българско училище

Над 200 са българските училища зад граница - техният брой не спира да расте, както и броят на учениците в тях, съобщи в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на българските училища в чужбина д-р Боян Кулов.

Въпреки това, според експерти, едва между 5 и 10 процента от българчетата в училищна възраст в чужбина посещават българско училище. Боян Кулов поясни, че никой не знае точния брой на училищата и децата в тях, защото става въпрос за различен тип училища - такива на българската държави, чужди училища, в които се преподава български език в страни като Сърбия, Молдова, Румъния и Украйна.

Най-много са т.нар. неделни училища, които получават финансова подкрепа от държавата за обучението по роден език и литература, география и история на България.

Според Боян Кулов тази година най-много деца ще има в българското училище във Виена: „Броят на първолачетата зад граница се увеличава непрекъснато. Във Виена има бум тази година - записани са над 50 първокласници, и най-вероятно ще бъде най-голямото тази година и ще измести училището в Лондон. Броят на училищата се увеличава непрекъснато. В повечето от тях се преподава само български език и литература, история и география на България. поддържаме нивото на знания на български език и тези предмети, които поддържат националната идентичност и духа на българина в чужбина".