Пуснаха новия 4-километров участък от третата линия на метрото до "Горна баня". 

Той има четири метростанции - "Овча купел", "Мизия/Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня". От 12:00 часа столичани и гости на града ще могат да се возят по традиция безплатно до края на деня. 

Водосвет по повод пускането на новия участък от софийското метро бе отслужен от отец Димитър Камбуров в ж.к. „Овча купел“. Церемонията се проведе на метростанция „Мизия/Нов български университет“, която се намира в ж.к. „Овча купел“ на ул. „Монтевидео“. 

метро Горна баня
БТА


"От днес още един голям район е свързан със столичната метро мрежа - "Овча купел". За 12 минути гражданите ще могат стигнат до центъра и от там да се свържат с останалите линии", заяви по време на откриването столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Не разбирам политици, които призовават метрото да не се продължава. Няма как да се съглася. Докато съм кмет ще полагам усилия не само да се строи, но и да се планира, така че да можем да обезпечим неговото строителство за години напред. Метрото не е проект за един ден. Става дума за огромни усилия от много хора, денонощна работа“, каза още Фандъкова.

метро Горна баня
БТА


"Метрото е един прекрасен пример, че не с говорене, а с реална работа и действия се постигат устойчиви политики и истински резултати. Метрото ще продължи да се развива. В Плана за развитие и устойчивост са предвидени близо 400 млн., които и със собствено съфинансиране и от Общината, ще са достатъчни за изграждане на новите 8 метростанции до Тех парка и от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски - Г“. Така, още една голяма част от жителите да София ще имат възможността да позлват бърз, надежден и сигурен транспорт“, посочи министърът на транспорта ва оставка Росен Желязков.

метро Горна баня
БТА


С новите четири станции, метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътника, а прогнозно в перспектива тяхната бройка ще нарасне на 45 000 пътници дневно.

С разширението на метрото в "Овча купел" над 60 000 жители на кварталите "Овча купел" 1 и 2 и долната част на "Горна баня", заедно с пристигащите от Перник и Радомир, до 12 минути ще могат да стигат до централната градска част.

Успоредно с изграждането на новия участък, беше изцяло обновена основната пътна артерия в квартала - бул. "Президент Линкълн". Покрай строителството на метрото в "Овча купел" беше изградена нова улица в квартала. 

метро Горна баня
БТА


В края на април, заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции, ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с "Горна баня". 

При последната станция на третата линия в кв. "Горна баня" бе изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка. 

„Нови 50 000 души дневно могат да използват най-екологичния и най-бързия градски транспорт”, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

 „Надявам се много хора да го ползват, защото ако се инвестират милиони в строителство на метро, а хората се возят с автомобили, ние не постигаме абсолютно нищо“, каза Борис Бонев, независим общински съветник.

За финансирането на участъка са използвани и държавни, и европейски пари. „Специално за този участък преди 4 години аз поех отговорност и сложих подписа си, без да има осигурено европейско финансиране“, каза Фандъкова.

От „Метрополитен“ обясниха, че влаковете по новата отсечка ще се движат автоматично с натискането на бутон. При последната станция от новия участък в квартал „Горна баня“ е изградена връзка с националната жп мрежа.
БТА