Те ще отиват по сметките на здравното министерство, обясни председателят на бюджетната комисия в НС
Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам за медиците, за техните облека, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение отколкото просто да останат в бюджета”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Решението за депутатските заплати беше взето вчера след повече от 14 часа дебати в НС.

Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца, колегите го възприемат като жест на солидарност”, коментира Стоянова.

Окончателно: Депутати и министри без заплата до края на извънредното положение (ВИДЕО)

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, те са свързани по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, министрите и шефовете на агенции.

Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Менда Стоянова.  

По думите ѝ това е акт, който всеки за себе си може да вземе – в това число и президента, и магистратите.