Медиите са загубили статута си на четвърта власт, смятат експерти
Медиите са загубили статута си на четвърта власт, смятат експерти / sxc.hu

Медиите са загубили статута си на четвърта власт. Това заяви Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт" по време на дискусия в БТА на тема "Монополизмът в медиите - заплаха за свободното слово и демокрацията".

От началото на прехода такова едностранно отразяване на политическите процеси в страната не е имало, смята Хубчев. По думите му има два вида монопол в областта на медиите в България - на отразяването на управляващите и в разпространението на вестниците. Сега е на път да се зароди и монопол със собствеността на вестниците, отбеляза Хубчев.

Журналистът Светослав Терзиев добави, че у нас има медиен монополизъм и върху рекламата, който е нарочно създаден, защото чрез нея се управляват медиите.

По думите му днес се наблюдават слаби медии, защото не могат да се финансират от собствената си дейност. Живеем в информационно общество, има бум на информацията и в същото време медиите линеят, някои изчезват, журналистите стават лесни за купуване, отбеляза Терзиев, цитиран от БТА.

Ако ние търгувахме с информация, щяхме да сме най-богатите в обществото, защото тя се разпространява в огромни количества и в същото време медиите обедняват все повече и повече, посочи журналистът. Според нето това е така, защото журналистическите продукти струват все по-малко.

Загиват не само вестниците, същата съдба ще последва и радиата и телевизиите, тъй като ще преминат на цифров носител и в интернет няма да има разделение между телевизия, радио и печат, смята Светослав Терзиев. Според него обаче рекламата в интернет няма да донесе големи печалби, тъй като има слабо влияние.

"Защо се изкупуват медии, когато не са печеливши - защото са удобен инструмент за влияние за други цели, информираността на обществото им е последната грижа", заяви Светослав Терзиев.

По думите му държавата има интерес да финансира и подпомага монополизма, защото такива медии стават послушни. Друг е въпросът доколко са ефективни и като цяло се убива медийната среда, добави журналистът. Според него аудиторията се насочва към медии, които са с утвърдено име, защото хората търсят качествената информация.

Участниците в дискусията призоваха за солидарност в медиите и изразиха благодарност към всички журналисти, които изразяват гражданска позиция.

Дискусията "Монополизмът в медиите - заплаха за свободното слово и демокрацията" е организирана от Съюза на българските журналисти и фондация "Фридрих Еберт".