МБМД отчита първенство на ГЕРБ
МБМД отчита първенство на ГЕРБ / снимкa: Sofia Photo Agency
Данни от национално представително проучване на агенция МБМД показват, че ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26.1 процента, за БСП - 17.6 на сто, за ДПС - 6.3 на сто, а за "Атака" - 6 на сто. От социологическата агенция съобщиха, че изследването е направено от 6 до 11 юни сред 1216 участници.

За СДС биха гласували 3.2 процента, за НДСВ 1.6 на сто, а 1 процент - за ДСБ. 22.3 процента заявяват, че нямат намерение да отидат до урните. Президентът Георги Първанов се ползва с доверието на 43.2 на сто от запитаните, а премиерът Сергей Станишев - с 22.1 процента. От участниците в допитването 10.8 по-скоро имат доверие към лидера на ДПС Ахмед Доган. Кметът на София и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов се ползва с доверието на 40.8 на сто от анкетираните, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров - с 12.9 на сто. Осем процента от запитаните заявяват доверие към лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, а 6.3 на сто от тях - към председателя на СДС Пламен Юруков. Общо 5.4 процента изразяват доверие в председателя на ДСБ Иван Костов.

Народното събрание се ползва с доверието на 13.7 на сто от участвалите в националното представително проучване. От социологическата агенция съобщиха, че в работата на правителството доверие имат 17.8 на сто от участниците, а на президентството - 37.8 процента.Полицията се ползва с доверието на 31.2 на сто от анкетираните, а армията - с 39.4 на сто. Доверие в съда изразяват 15.9 на сто от участниците в допитването, в прокуратурата - 15.6 на сто, а в следствието - 14.9 процента.

Ниските доходи са най-големият проблем в България днес, смятат 31.7 на сто от участниците в изследването. Според 19.6 от тях, най-големият проблем са инфлацията и високите цени, а според 14.8 на сто - лошото управление на страната. Корупцията е сочена за най-големия проблем от 15 на сто от участниците. Повече от половината от тях, 53.8 на сто смятат, че през предстоящите месеци положението в страната ще се влошава.