Мазни петна и буци изплуваха на плажа на Иракли, предава NOVA. Първоначално хората помислили, че това са топчета стиропор, но в последствие те започнали да се топят от слънцето.

Местните са събрали мазните бели отпадъци в чували. Хората са притеснени и са сигнализирали институциите. „Не може да се отиде до морето, просто една ивица от около 2 метра, пълна с тези гранули, лепкави, мазни, с неприятна миризма”, обясни Йордан Лулин.

Петна от мазут се появиха в морето край Варна

Хората от района се оплакват и от стомашно разстройство. Местните власти са сигнализирани и веднага е назначена проверка от Басейнова дирекция и от Изпълнителната агенция по околната среда, които все още установяват причините.

От дирекция „Морска администрация” също са извършили проверка. „Това всъщност са остатъци от корабен товар. Палмово масло е. Това е продукт, който е от растителен произход, който не е замърсител по принцип.

Няма опасност за хората и за обитателите на водните пространства. Това обаче не означава, че тяхната поява не е била в негатив за туристите”, обясни кап. Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация" - Варна

Проверките по случая продължават. От РЗИ също са извършили проверка, а резултатите ще бъдат готови до 24 часа.
nova.bg