Масларова: 650 лева средна брутна заплата за учителите не е никак малка
Масларова: 650 лева средна брутна заплата за учителите не е никак малка / netinfo

Обществото и България като цяло не би трябвало да допусне децата да изгубят една учебна година и да бъдат нарушени и незащитени техните права. Това каза по повод учителските протести социалният министър Емилия Масларова, която днес е на посещение в Плевен.

Освен интересите на учителите и правителството от друга страна, нека да не забравяме и третата най-важна страна в този конфликт-децата, призова социалният министър. Тя акцентира върху Конвенцията за защита на детето и Закон за закрила на детето, в които има конкретни текстове, обвързващи ни с ангажименти към децата.

Министър Масларова изрази мнение, че 650 лева средна брутна заплата за учителите не е никак малка и акцентира върху факта, че освен исканията си за по-високо заплащане, до момента учителите не са направили конкретни предложения за реформи в образованието.

„Вярвам, че педагозите и синдикатите имат своите предложения за реформи”, каза социалният министър и допълни, че предложенията трябва да бъдат разглеждани комплексно. В заключение тя изрази своята увереност, че двете страни в конфликта, ще намерят консенсус без да забравят третата- децата.

Министър Масларова още веднъж успокои родителите, че за времето, през което децата не ходят на училище заради стачката, всички семейства ще получат и детските добавки, и социалните помощи.