Мартин Димитров е новият лидер на СДС
Мартин Димитров е новият лидер на СДС / снимкa: Sofia Photo Agency
Мартин Димитров е новият лидер на СДС, съобщиха за Дарик от партията. Той води убедително на другия претендент за поста Румен Христов и преднината му няма как да бъде наваксана. Мартин Димитров печели около 4300 гласа срещу 2800 за Румен Христов. Над 50% е избирателната активност на балотажа. Ето какво казаха Мартин Димитров и Румен Христов след като дадоха своя вот:

„От днес започва промяна в СДС – ще станем модерна партия, която ще бъде в основата на следващото дясно управление. Новината е, че следващото правителство няма да бъде ляво-центристко. СДС ще работи с всички усилия в тази насока – ще работи за консолидация в партията. Важното е, че СДС трябва да бъде заеднo и да възстанови общността между хората. В СДС има страшно много хора с качества, които трябва да работят и да се чува техният глас", отбеляза след като гласува днес Мартин Димитров.

„Гласувах за силен съюз на демократичните сили – консолидиран заедно с останалата десница и още по-силен участник в следващото управление на България", посочи пък Румен Христов.


Мартин Димитров е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършва Университета за национално и световно стопанство (УНСС), специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист.

През 2005 г. Димитров е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от листата на коалицията Обединени демократични сили (ОДС) в 23-ти избирателен район в София и за заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. От 2005 до 2007 г. е секретар на парламентарната група на ОДС.

През 2005 г. Мартин Димитров е избран от Народното събрание за наблюдател в Европейския парламент, като след присъединяването на България към Европейския съюз придобива статут на евродепутат. През 2007 г. е включен листата на СДС за изборите за представители в Европейския парламент, но партията получава 4,74% от гласовете и остава без евродепутати.

През ноември 2008 г. Мартин Димитров се кандидатира за председател на СДС.