Младен Маринов
Младен Маринов / БГНЕС, архив
Ветото, което наложи президентът, е негово конституционно право. Бях изненадан, по отношение на армията аз държа на това, че тя трябва да бъде използвана в определени ситуации. Армията при всички положения трябва да бъде използвана, в рамките на компетентността, която има. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ вътрешният министър Младен Маринов.

Като възможни примери той даде съвместни патрули с полицията, както и да поемат част от обектите за охраняване. Военните биха били на подчинение на МВР, тъй като то отговаря за обществения ред в мирно време, каза Маринов.

Извънредно заседание на парламента заради ветото на президента

По думите му към момента не би следвало да се ползва армията, а това може да стане в период, в който се изчерпа ресурсът на МВР. Засега министерството се справя със ситуацията, каза Маринов.

14-дневната карантина се контролира от МВР, има образувани над 100 досъдебни производства, а наказанията са до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Всеки ден се увеличават сигналите за хора, които не спазват наложена карантина, допълни министърът.

Младен Маринов: Ще се налага принуда в ромските квартали (ВИДЕО)

Младен Маринов каза, че трябва време, за да се затегне строгостта при пропускането на контролните пунктове при областните градове, тъй като много от хората е трябвало да се сдобият с необходимата служебна бележка. Сега потокът е по-малък, отколкото в нормална обстановка, каза вътрешният министър.

Проблемът с бежанците стои на дневен ред, към момента няма данни за сериозни придвижвания, а към нашата граница няма нито един опит за преминаване през изминалото денонощие.

Маринов даде и положителен пример от по-строгите мерки за сигурност през последните дни - отчита се спад на битовата престъпност, като няма нито едно откраднато превозно средство през изминалото денонощие на територията на страната.
БНТ