Марин Райков: Там, където виждате скандал, аз виждам действаща демокрация
Марин Райков: Там, където виждате скандал, аз виждам действаща демокрация / снимка: DarikNews.bg
Марин Райков: Там, където виждате скандал, аз виждам действаща демокрация
63524
Марин Райков: Там, където виждате скандал, аз виждам действаща демокрация
  • Марин Райков: Там, където виждате скандал, аз виждам действаща демокрация

„Ще ви изненадам. Там, където вие виждате скандал, аз виждам действаща демокрация, една независима, амбициозна и добре работеща прокуратура. Виждам една адекватна реакция на МВР”. Така коментира в неделинското село Тънка бара премиерът Марин Райков временното отстраняване на директора на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров. Райков добави, че все още няма формулирано обвинение.

„Да видим какви са аргументите, тогава ще съдим хората. Междувременно действа презумцията за невинност. Темата е изключително обезпокоителна. Едва ли има българин, който да не се впечатлява от това, което се случва. Отново ви казвам - там, където вие виждате скандал, аз виждам действаща демокрация”, каза още министър-председателят.

Той добави, че вчера е бил на посещение в МВР, където се е запознал с процедурите да ползване на СРС. „МВР ще продължи да функционира, ще продължи да бъде подкрепяно и от правителството и от държавата. Министерството е един от стълбовете на демократична България и функциите на МВР, свързани с гарантиране безопасността на гражданите, не трябва по никакъв начин да бъдат пренебрегвани. Те ще продължат да бъдат изпълнявани така, както са изпълнявани до сега, включително и когато е необходимо и организирано в съответствие на правилата и ползване на СРС. Организираната престъпност в България не трябва да има никакви илюзии. Борбата срещу нея ще продължи както е било винаги, дори с много повече енергия. Ние изчистваме това, което ни смущава като практика или което би могло евентуално да ни смути, ако се докаже, че има проблеми”, обясни служебният премиер.

Относно засегнатите къщи от свлачищата в село Тънка бара и моста край село Крайна, Марин Райков каза, че с отпуснатите първоначално 319 000 лева, ще се закрепят компрометирани участъци. Засегнати са две къщи, от които хората са евакуирани и живеят в избено помещение в бившето училище. Застрашени са домовете на други 70 души.

„За мен това, което е най-важно, е да отстраним първоначалната причина. Когато го направим вече ще можем и да планираме средносрочно или за по-дълъг период какви действия можем да предприемем. Очевидно трябва да се направят проекти, трябва да се направи план-сметка. Важното е да спасим тези къщи, които все още са обитаеми. Хората се изнасят от домовете си, не става въпрос за една или три къщи, а за седемдесет и няколко души, които са в беда. Ние не можем да не реагираме”, каза министър-председателят

Райков бе категоричен, че трябва да се работи бързо и качествено, за да се спре свлачището.

Вчера прокуратурата образува досъдебно производство срещу Станимир Флоров. По-късно през деня министърът на вътрешните работи Петя Първанова подписа заповед за временното му отстраняване от длъжност. Изпълняващ директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов, досега той беше зам.-директор на главната дирекция.