Маргарит Ганев предупреди да не се подценява делото за оклеветяването на сестрите ни
Маргарит Ганев предупреди да не се подценява делото за оклеветяването на сестрите ни / netinfo

Заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев предупреди да не се подценява делото за оклеветяване на българските медицински сестри. До момента прокуратурата не е поискала да се изпрати съдебна поръчка в Либия за разпит на мъчителите на медицинските сестри по българското дело срещу тях.

Процесът срещу българските медицински сестри на този етап има и втори пласт. Извън основното дело, има и второ - за оклеветяване, и ние не трябва да го изпускаме от внимание, заяви Маргарит Ганев. Това второ дело има своите специфични характеристики, защото е комбинация от член 262 от Наказателния кодекс и член 115 от Гражданския кодекс на Либийската страна. Поради тази причина то подлежи на триинстанционно разглеждане. Това дело започва много трудно на първа инстанция и никой не е в състояние да каже колко ще продължи, подчерта Ганев. Той обясни, че до момента прокуратурата не се е обръщала към Министерството на правосъдието с искане да се изпрати съдебна поръчка в Либия по делото за мъчителите на медицинските сестри.

На въпрос за участието на адвокат Шейтанов в защитата на медицинските сестри Ганев отговори: "Каквито и да било коментари за възможността адвокат Шейтанов да бъде конституиран и да участва в процеса по делото на българските медицински сестри пред Върховния либийски съд са безпредметни. Това, което се изисква от него, е той да получи пълномощно съгласно действащата либийска процедура, отбеляза Маргарит Ганев.

Заместник-министър Ганев запита защо адвокат Шейтанов не е направил конкретни постъпки за получаването на пълномощно за конституирането му, и обясни, че в момента правосъдното министерство не е в състояние да му съдейства пред либийската страна, тъй като срокът до делото е много кратък.