Манолова иска повече пари за някои клинични пътеки, за да не хитруват болниците
Манолова иска повече пари за някои клинични пътеки, за да не хитруват болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Манолова иска повече пари за някои клинични пътеки, за да не "хитруват" болниците
68173
Манолова иска повече пари за някои клинични пътеки, за да не "хитруват" болниците
  • Манолова иска повече пари за някои клинични пътеки, за да не "хитруват" болниците

Да се завишат цените на част от клиничните пътеки, за да не се налага болниците да "шмекеруват". Това поиска депутатът от Коалиция за България Мая Манолова по време на дебатите по бюджета от Здравната каса.

"Една от грешните стъпки според мен са прекалено високите медицински стандарти, които заложиха прекалено високи изисквания и към болниците за това да отговарят с изисквания на един неоправдано голям брой специалисти в различните отделения, на един прекалено голям брой спецелизирани изследвания от лаборатории в крайна сметка се увеличи себестойността на лечението по различните клинични пътеки, без по никакъв начин през последните три и половина години да бъдат променени техните цени", коментира Манолова. Според нея здравният министър трябва да се вслуша в исканията на лекарския съюз и цените на някои клинични пътеки да бъдат коригирани, особено тези, които касаят лечението на майки и деца и тези, които са прекалено подценени.

"Нека да си го кажем направо: този огромен брой хоспитализации се дължи на опитите на хитруване от страна на болниците. Тогава, когато цената на клиничните пътеки е недостатъчна, за да покрие разходите на съответното здравно заведение, естествено, че се стига до всякакви ситуации. Така че следващото, което трябва да бъде направено, е да се вслушате в мнението на БЛС и там, където има възможности, да бъдат коригирани някои занижени цени на клинични пътеки, за да може лекарите и болниците да функционират нормално, да лекуват българските граждани и да не се налага да шмекеруват, за да покрият в крайна сметка разходите, които правят за съответните видове лечение", каза Манолова.

Манолова показа справка от БНБ, в която бюджетът на Здравната каса е бил занулен в края на годината, а 1,4 млрд. лева - прехвърлени към държавния бюджет. Според Манолова, по този начин са откраднати парите на българите за здраве.