Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС
Щабът на Мая Манолова внесе жалба в ОИК с искане за касиране на изборите в София, както и 14 папки доказателства, които според тях съдържат информация за различни нарушения на изборния процес.

Манолова загуба с малка разлика от кандидата на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова, но според бившия омбудсман ако не са били „тежките нарушения“, резултатът е щял да бъде изцяло друг.

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

От екипът ѝ са ги класифицирали в 4 групи нарушения. Свързани с избирателните списъци, нарушения с протоколите, нарушенията при броенето на бюлетините, както и такива с организацията на изборния процес. Освен разликата от над 100 000 избиратели в списъците, обявени за техническа грешка от избирателната комисия, екипът на Манолова твърди и за допълнителна разлика с още 6 700 души.

Мая Манолова съди Бойко Борисов за клевета

„Тук трябва да добавим и тежката манипулация на изборите от т. нар. екзит пол от различни социологически агенции и медии. Той беше използван за партийна пропаганда и манипулативно през целия ден показваше разлика от 10 до 17 процента между кандидатите, което се оказа, че не е вярно. С една цел - да бъдат отказани и демотивирани избирателите“, категорична е Манолова.

До този момент от щаба ѝ са подали общо над 40 жалби, но според Мая Манолова все още без отговор стои въпросът: „Има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ?“.

По същото време в ОИК бе и кандидатът на БСП за кмет на район "Искър" Борис Цветков. По-рано през деня той внесе в Министерски съвет (МС), Столичен общински съвет (СОС) и Министерство на вътрешните работи (МВР) декларация и видеозаписи от балотажа, на които според него се вижда как кандидатът на ГЕРБ Ивайло Цеков контактува, организира и координира дейности с тартори на роми и криминално проявени лица. От БСП оспорват резултатите от изборите в 3 района на столицата - Искър, Красна поляна и Люлин.