Малка промяна в Изборния кодекс може да позволи избори в разгара на лятото
Малка промяна в Изборния кодекс може да позволи избори в разгара на лятото / снимка: БГНЕС
Малка промяна в Изборния кодекс може да позволи избори в разгара на лятото
73068
Малка промяна в Изборния кодекс може да позволи избори в разгара на лятото
  • Малка промяна в Изборния кодекс може да позволи избори в разгара на лятото

Провеждането на предсрочни парламентарни избори в края на юли или първата неделя от август е напълно възможно, заяви за Дарик председателят на движение "Модерна България" Борислав Цеков. По думите му трябва да се направи минимална промяна в Изборния кодекс, която може да отнеме няколко часа на парламента. Според Цеков не е подходящо изборите да са през "отпускарския" август, но няма пречка да са през юли.

Ако има съгласие за бързи предсрочни парламентарни избори, процедурата напълно позволява провеждането им в края на юли, обясни Борислав Цеков. По думите му, ако правителството подаде оставка до края на седмицата, президентът трябва да връчи три проучвателни мандата.

"Вместо да се чака по седем дни, какъвто е максималният срок по Конституция, ако парламентарните партии се откажат от съставяне на правителство в рамките на този парламент, процедурата може да се извърви в рамките на два-три дни и на четвъртия президентът да издаде указ, с който разпуска Народното събрание и насрочва избори до два месеца, тоест ако гледаме кои са неделните дни, това са 27 юли и 3 август", каза Цеков.

В този случай трябва парламентът да направи малка промяна в изборното законодателство, според която вече сформираните избирателни комисии продължават да действат, като към техния състав се прибавят представители на онези партии, които по силата на резултатите от евровота имат право да са представени в изборните комисии, каза Цеков. Той допълни, че партия с право на представители е ББЦ, а тези на НДСВ би трябвало да отпаднат.

В този случай обаче няма как да се стигне до промени за задължителното гласуване, защото това изисква по-дълго парламентарно време. Възможно е обаче да се проведе референдум.