Повдигнато е обвинение на 15-годишния сириец, управлявал автобуса и предизвикал катастрофата, довела до смъртта на двамата полицаи. Това съобщи
Соня Петрова от Окръжна прокуратура - Бургас. Случаят е квалифициран като особено тежък, като предвиденото наказание е от 3 до 10 години затвор, защото се касае за непълнолетен, обясни тя.

Черен ден: Служителите на МВР в цялата страна почитат с минута мълчание паметта на загиналите полицаи

Разследването твърди, че има предостатъчно данни, които доказват, че именно Омар е бил зад волана.

Профилът на ДНК експертизата, взета от мястото на произшествието съвпада категорично с ДНК профила на 15-годишния водач на автобуса, обясниха от Окръжното следствие. Това доказва, че именно той е управлявал превозното средство. Свидетелските показания на мигрантите също го потвърждават като шофьор на рейса.

Кой е Омар, шофирал катастрофиралия автобус с мигранти в Бургас

Обвинения на три лица са били предявени от Районната прокуратура в морския град, информира прокурор Мария Маркова. Едното от тях е и за непълнолетния водач на автобуса и на още две лица. Всички те са сирийски граждани, като единия от тях е с хуманитарен статут, а останалите две са със статут на постоянно пребиваващи. Техните обвинения са за противозаконното подпомагане за преминаване на границата на 47 броя чужди граждани, които също са сирийци. Законодателят в този случай е предвидил затвор от 1 до 6 години и глоба от 5 до 25 хил. лева, обясни още Маркова. За непълнолетния редукцията обаче е до 3 години наказание, добави прокурорката.

Постановено е задържане до 72 часа, като след изтичането им обвинението ще поиска от съда постоянен арест.

По отношение на останалите арестувани продължава събирането на доказателства и се очаква до края на деня също да им бъдат повдигнати обвинения.

В автобуса е имало много непълнолетни, сред които и малки деца на 3-4 годинки.