Македонският външен министър: Балканите платиха висока цена за червени линии
Македонският външен министър: Балканите платиха висока цена за червени линии / снимка: БГНЕС, архив

Аз съм абсолютно убеден, че България няма никакъв интерес да се превръща в пречка за Република Македония по пътя й на членството в Европейския съюз и НАТО.

Това каза в Скопие македонският министър на външните работи Никола Попоски минути преди да отпътува за Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН.

"С България имаме изключително открит и конструктивен диалог. Евентуалните срещи с техни представители не бих ги разглеждал като възможност за очертаване на някакви червени линии", каза още той.

"Балканите заплатиха достатъчно висока цена при поставянето на червени линии и най-често в миналото те се свързват с проливането на кръв и жертви", каза още Попоски по повод изявлението на българския му колега Николай Младенов за поставяне на червени линии в отношенията между България и Македония.

"По време на престоя ми в Ню Йорк ще имам срещи с всички мои колеги от региона. По всяка вероятност ще имам някаква формална или неформална среща и с българския министър на външните работи. До момента сме чували за поставянето на доста червени линии, но няма нищо съществено по този въпрос. С Република България, както и с всички останали съседни държави искаме да изграждаме конструктивни отношения на страни, които ясно са определени да бъдат част от НАТО и ЕС. Това е нашият подход. Не виждам никаква причина за създаване на отрицателен климат в отношенията ни, по не от наша страна", подчерта още македонският дипломат.

"В България има една определена група политици, която обективно няма съществено влияние, но очевидно има интерес от създаването на отрицателни отношение с Република Македония", каза още Никола Попоски.

"Македония няма никакви териториални претенции към Гърция. Нашата южна съседка има интерес да подкрепя членството ни в НАТО и ЕС, което е в интерес и на Атина и на целия регион", каза Поповски по отношение на взаимоотношенията между Скопие и Атина.

Във вторник Поповски ще има среща в Ню Йорк с гръцкия си колега Димитрис Аврамопулос. "Нашата цел е Атина да бъде лидер, а не спирачка в нашия стремеж за членство", каза още той, цитиран от държавното радио.

Според Поповски не трябва да има прекалено големи очаквания от първата среща между двамата дипломати в САЩ. "Нашата политика е много ясна - искаме да градим, мостове и да съборим всички изкуствено създадени пречки и внушения, че ние сме някаква заплаха за Гърция", каза още македонският външен министър.