/ IStock
Добрите отношения с България и европейската перспектива за РС Македония са без алтернатива. Това заяви в интервю за Агенция БГНЕС македонският министър на външните работи Буяр Османи.

На въпрос какво възнамеряват да предприемат властите в Скопие след препотвърдената позиция на България относно започването на преговори за членство в европейския съюз /ЕС/ Османи заави: "По отношение на политическите въпроси, според мен, в следващия период активно ще се търси решение. Както знаете, РСМ беше конструктивната страна за намиране на решение."

"В следващия период очакваме, когато в България бъде съставено правителство да започнат разговорите по същество. Смятам, че и през месец декември има добър шанс да намерим решение, защото ние нямаме алтернатива освен добросъседски отношение с България", каза още дипломат №1 на РСМ и подчерта: Нямаме алтернатива освен обща европейска перспектива. Надяваме се, че тази политическа стабилност и в двете страни да даде резултат.

По отношение на ранените, които пострадаха при вчерашния трагичен инцидент с автобус на АМ "Струма" и са на лечение в "Пирогов", Османи съобщи, че те се намират в добро здравословно състояние."Днес имаше някои хирургически намеси, но още в петък очакваме поне двама от тях да бъдат пуснати на домашно лечение", каза още Буяр Османи.
При трагичния инцидент загинаха 46 души, а други 7 бяха ранени. Днес и в двете страни е Ден на траур.

Вчера по време на редовното заседание на Съвета “Общи въпроси“ в Брюксел българската делегация подчерта, че "РСМ все още не покрива критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция”.

“През последните няколко месеца българската страна предложи редица варианти за преодоляване на отворените въпроси с Република Северна Македония, с оглед гарантиране правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Нашите партньори в РСМ следва да поемат конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се очаква постигане на напредък в процеса на разширяване с Република Северна Македония”, заяви по време на заседанието ръководителят на българската делегация посланик Румен Александров.
БГНЕС