/ БГНЕС
Майки от инициативата „Системата ни убива“ се събраха на протест между сградите на Министерския съвет и Президентството. Протестът беше насрочен още миналата седмица и има за цел да напомни на премиера Бойко Борисов, че трябва да изпълни поетия ангажимент за провеждане на реформата в областта на хората с увреждания.

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания
 
Майките потвърдиха, че ще наблюдават старта и изпълнението на реформата, която беше договорена вчера с конкретни мерки и срокове. Именно вчера управляващите в лицето на финансовия и социалния министър обявиха, че исканите закони за личната помощ и за хората с увреждания ще бъдат разгледани в пакет и това ще стане от 19 октомври, следващия петък, когато всъщност законът за хората с увреждания трябва да влезе в парламента.

Разписват и личната помощ в Закона за хората с увреждания

Протест на майките на деца с увреждания
БГНЕС

Майките заявиха, че не искат празни обещания и ще търсят отговорност лично от премиера за спазването на поетите ангажименти.
 
Протестът се провежда в навечерието на утрешния съвет за интеграция на хората с увреждания, на който ще бъде разгледан новият вариант на закона за хората с увреждания. Част от него предвижда запазване на квотите за бизнеса да наемат хора с увреждания, но всъщност днес стана ясно, че това изискване ще бъде облекчено с няколко условия. Например ако дейността или производството на дадено предприятие не позволява обективно да се наеме човек с увреждане, работодателят няма да плаща предвидената наказателна санкция. Другият вариант на работодателя е да купува произведени от хората с увреждания стоки или материали, за да може отново да избегне тази санкция.

Министър Бисер Петков: Право на майките на деца с увреждания е да протестират

Междувременно по-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза пред журналисти, че право на майките на деца с увреждания е да протестират, да заявяват своите претенции.

Той посочи, че подписването вчера на плана за действие по приемането на законодателството за хората с увреждания не е имало за цел да предотврати протеста, а да се възстанови доверието между страните и правителството да даде ясен отговор за своя ангажимент и действия.Те са в унисон с очакванията на протестиращите, защото нереалистично беше на 1 октомври да бъдат приети трите законопроекта, отбеляза министър Бисер Петков. Той подчерта, че с плана не могат да бъдат ангажирани народните представители, тяхно суверенно право е да дебатират двата законопроекта и да внасят промени, ако считат за необходимо.

Протест на майките на деца с увреждания
БГНЕС