Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза пред журналисти, че право на майките на деца с увреждания е да протестират, да заявяват своите претенции. Петков коментира протестите на инициативата "Системата ни убива" малко преди началото на поредния пред МС.
 
Той посочи, че подписването вчера на плана за действие по приемането на законодателството за хората с увреждания не е имало за цел да предотврати протеста, а да се възстанови доверието между страните и правителството да даде ясен отговор за своя ангажимент и действия.Те са в унисон с очакванията на протестиращите, защото нереалистично беше на 1 октомври да бъдат приети трите законопроекта, отбеляза министър Бисер Петков. Той подчерта, че с плана не могат да бъдат ангажирани народните представители, тяхно суверенно право е да дебатират двата законопроекта и да внасят промени, ако считат за необходимо.
 
По време на заседанието на социалната комисия, в което министър Бисер Петков участва, за да отговаря на актуални въпроси от депутати, народният представител Павел Шопов определи подписването на плана като пълно институционално унижение и попита министър Бисер Петков дали съзнава, че с него обслужва интересите на една от опозиционните партии - БСП .
 
Бисер Петков отчете по-богатия политически опит на Шопов, но каза, че с плана за действие отговаря на желанието на протестиращите да получат ясен ангажимент от страна на правителството за срокове, а не ангажира народните представители да не внасят предложения, ако имат такива. Крайните решения ще бъдат на депутатите, каза Бисер Петков и подчерта, че вчера е подписан план за действие, а не споразумение.
 
В отговор на питане дали се работи по новия общ регистър за хората с увреждания, министър Бисер Петков отбеляза, че в законопроекта за хората с увреждания има отделна глава "Информационни системи и регистри", в която е описано какви са изискванията към информационната система и регистрите, които агенцията за хора с увреждания поддържа. Паралелно с това лятото беше поет ангажимент от страна на правителството да се надгради информационната система към АХУ, така че всеки човек с увреждания да има профил , да има историята на правата, проследяване на всичко ползвано, връзка между всички системи, припомни министърът.
 
В проекта на Закона за хората с увреждания, който ще се разглежда утре на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, е предвидено да има две национални програми - едната за подкрепа на работодателите, която да насочва ресурс към бизнеса за адаптиране на места за хора с увреждания, а другата за достъпна среда и мобилност, която ще насочва ресурс за достъпна среда най-вече на жилищни сгради, защото там има изоставане. Двете национални програми ще заменят двата фонда, които бяха предвидени в предишния вариант на законопроект.
 
Квотите за хора с увреждания остават в проекта, който утре ще се обсъжда, но са предвидени доста хипотези, при които работодателите, които не спазват това задължение, могат да бъдат освободени от компенсационна вноска. Такава хипотеза са производства и дейности, които обективно не предполагат ангажиране на хора с увреждания , другата е - невъзможност за назначаване на човек с увреждане, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници , не са осигурили такъв човек.
 
Предвидено е изпълнението на задължението за квоти да може да бъде осъществено чрез алтернативни мерки - чрез закупуване от страна на предприятието на специализирани стоки и услуги, произведени от хората с уврежданията. Продължава дебатът и с работодателите , техните мнения отново ще бъдат взети предвид на утрешното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на заседанието на НСТС другата седмица.
 
Министърът каза, че другата седмица ще се съобщи какво точно се предлага за допълнително подпомагане на уязвимите групи по отношение на енергийните помощи.
БТА