/ ThinkStock/Getty Images
Без колбаси м менюто на детските градини, настоява сдружение
95056
Без колбаси м менюто на детските градини, настоява сдружение
  • Без колбаси м менюто на детските градини, настоява сдружение
От менюто в детските градини трябва напълно да изчезнат колбасите и пържените тестени храни - такова мнение изрази пред Дарик Мария Маринова от сдружение „За децата ни”.

По идеята от догодина в менюто на малчуганите да влязат т.нар. суперхрани – чиа, киноа и авокадо, тя коментира: "Малко или много се спекулира. Има една мода за суперхрани. Нямам нищо против, но в България има доста суперхрани в интерес на истината. Имаме страхотен български боб, имаме магданоз, орехи... Имаме голямо разнообразие".

Прокуратурата разпореди проверка на храните, предлагани на деца и ученици

Маринова си направила "малко проучване", разгледала различни менюта от детски градини и й направило впечатление предлагането на тестени и сладки изделия, сред които като свои "фаворити" открои сухи пасти и филии с локум. "Не знам какво има във филията с локум, сигурна съм, че е много вкусно, децата го харесват, но спираме до там", коментира тя.

Какво ще ядат децата през настоящата учебна година? (ВИДЕО)

Според нея чията например не е особено подходяща храна за малките деца. "Надявам се, че експертите, които ще въведат тези промени, преди това ще направят сериозно проучване кои храни реално са удачни и подходящи за малки деца, защото просто включването на някакви храни с цел да се даде това разнообразие, за което се говори, не е всичко. Тук идеята е да има малко повече сурови и пресни храни, натурални, които не са обработени", казва Маринова. И недоумява защо в едно меню за седмица не е видяла обикновено кисело мляко например. "Има плодово мляко, прясно мляко, плодово кисело мляко, но такова, което не е обогатено с никакви плодчета и аромати, липсва", подчертава тя.

Детски сок далеч по-скъп у нас отколкото в Берлин

По думите й така се създава култура у хората от ранна детска възраст да търсят по-сладкото, по-мазното.