Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС
Майка на дете с увреждане за оставката на министъра: Жалко!
97741
Майка на дете с увреждане за оставката на министъра: Жалко!
  • Майка на дете с увреждане за оставката на министъра: Жалко!
Не протестите на майки на деца с увреждания, а нежеланието да се приеме закон за личната помощ е причината за оставката на социалния министър Бисер Петков, заяви за Дарик една от тях - Валентина Христова. Досега имаше диалог и нещата вървяха, законопрекотът се обсъждаше, включително и на среща в понеделник, казва тя и определи оставката на министър Петков като подигравка. Майки на деца с увреждания искат закон за личната помощ, който да е отделен от подготвяния нов закон за хората с увреждания и са изградили палатков лагер зад парламента в знак на протест. След заявката на майките от миналата седмица, че искат отделен закон за личната помощ, въпреки че плановете на социалното министерство бяха тя да залегне в новия закон за хората с увреждания, от министерството обявиха, че продължават работата по единствения законопроект.
 
Социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие

"Не мисля, че министърът е подал оставка заради нашите протести, защото разговорите вървяха сравнително добре и нямаше индикации, че той ще се оттегли от поста си", каза Христова, като посочи, че и в първия ден на седмицата е имало среща на родители на деца с увреждания с Петков. По думите й, макар че не е присъствала, всичко е било наред, доколкото е имало диалог, говорело се е за закона. "Всичко беше наред и след няколко часа министърът подава оставка. Това е просто подигравка и нежелание на управлението да се приеме закона, така мога аз да го преценя. Като майка на дете с увреждане съм убедена, че министърът не е подал оставка заради палатковия лагер, просто има нежелание да се приеме закон за личната помощ, това е", обобщи майката.
 
Преди седмица: Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер до НС

При разговора с майките на деца с увреждания днес се е обсъждал проектозаконът за личната помощ както през последните месеци в няколко работни групи, каза Христова. "Да, има неща за доизбистряне, има неща, с които ние не сме съгласни, с които те не са съгласни, но има и диалог за първи път от много време насам. И в един момент той се разделя с майките с идеята, че нещата вървят и след няколко часа подава оставка. Това е нереално за мен", каза Христова.

Социалният министър: Нов закон за хората с увреждания до края на юли

Тя бе категорична, че майките на деца с увреждания няма да се откажат от исканията си, но каза, че е рано да се каже какво ще предприемат.
 
Жалко е, че така се случи, защото можеше да се постигне някакъв напредък със закона за личната помощ, но няма да се откажем при всички случаи, отсече Валентина Христова.