Старт на делото "Сундберг"
Старт на делото "Сундберг" / Лалка Димитрова
Магистрати за решението по делото "Сундберг": Сърдете се на политиците
94762
Магистрати за решението по делото "Сундберг": Сърдете се на политиците
  • Магистрати за решението по делото "Сундберг": Сърдете се на политиците
Популизъм в най-чист вид - такива са реакциите сред магистратите след изявленията на политици по повод решението на съда в Несебър срещу шведа Ралф Сундберг. През юни тази година той изрита в главата камериерка в "Слънчев бряг", а след 4-месечна съдебна сага бе освободен от наказателна отговорност, като му бе наложена административна глоба от 4500 лева.
 
Нападнатата от шведски турист камериерка: Изрита ме като футболна топка

Пред Дарик магистратите в града подчертаха, че съдебното решение кореспондира напълно с българското законодателство, а ако народните представители определят присъдата като "несправедлива" и "подигравка", нека не забравят, че именно парламентът е органът, който приема законите.
 
Осъдиха шведа Ралф Сундберг, наказанието - глоба

Председателят на Районният съд в Несебър Евгени Узунов уточни, че глобата е предвидена в рамките на нормативните актове. Той изрази готовност при желание от страна на законодателната власт магистратите да се включат с предложения за изменение на текста от Наказателния кодекс, за да бъде той актуален в настоящата ситуация.
 
"Това е повод да се отвори дискусия на тази тема, да се направи някаква законодателна промяна, в която бихме могли да участваме, тъй като може да анализираме практиката по делата, да видим колко са по обем, каква е обществената опасност, завишена ли е, не е ли и да предложим някаква законодателна промяна, която да даде възможност и при други престъпления, извършени при специфична среда, обстановка или състояние на дееца, тя да бъде приложима. Но към настоящия момент това е законът", каза той.
 
Корнелия Нинова да се извини на съдия, иска Съюзът на съдиите

Узунов коментира и думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която чрез социалните мрежи обяви, че иска да разбере името на съдията, "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с българска жена на 4500 лева": "На госпожа Нинова й изпратих лично съобщение, за да и кажа името на съдията".
 
Камериерката, ударена от швед: За мен истинското възмездие е паричното обезщетение (ВИДЕО)

Коментарите по делото "Сундберг" предизвикаха отзвук и в прокуратурата. Пред Дарик-Бургас председателят на районната магистратура в Несебър Радост Бошнакова призова да не се прехвърлят ангажименти и отговорности, а да се мисли за промяна на законодателството след вълната от престъпления по хулигански подбуди.
 
"Те създават тези закони, ние ги прилагаме, ние не ги измисляме тези закони. Или да направят реформа в законодателството, в нашия НК, защото той регламентира параметрите на наказанието и при това положение нещата ще се коригират. Ние се борихме до последно", каза тя и напомни, че ролята на прокуратурата е обвинителна и няма друга концепция, когато се влиза в зала.
 
Цацаров: Присъдата срещу шведския турист е унижение за пострадалата

"Тук не става въпрос за някаква преценка, за някакво задкулисие или нещо имагинерно. Работим по правилата, които са създадени от първата власт - законодателната власт. Сърдете се на тези, които са в парламента, защото те трябва да направят законодателна инициатива за промяна на закона, да увеличат наказанието, за да не се прилага тази разпоредба за освобождаване от наказателна отговорност", допълни Бошнакова.