Бъдещето трасе на автомагистрала "Струма" от Благоевград до Крупник ще мине върху разкритите заради нея останки от древното селище "Скаптопара", предшественик на днешния Благоевград.
 

БГНЕС


160 работници, 30 археолози, екип от реставратори, геодезисти работят на разкопките край благоевградското село Покровник, ръководени от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.
 

БГНЕС


Проучванията се извършват по трасето на магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник. Тук, край село Покровник е открито селище от III в. със сгради, погребални камери, баня и храм, намерени са керамика, монети, както и 57 скелета на индивиди.
 
Разкопките трябва да приключат до юли, археолозите предполагат, че откритото селище е римското "Скаптопара", предшественик на днешния Благоевград. Макар че досега тук няма открит надпис, който да го потвърди. Такъв е открит преди години на 2 км от разкопките в квартал "Грамада" на Благоевград.
 

БГНЕС

 
Така откритото заради магистралата селище, отново ще го погребе под пластовете насипи и асфалт, притеснени са обаче археолозите. И припомнят за подобни случаи -
гробището на тракийските войни край Долна Диканя и неолитното селище отпреди 8000 г. край Мурсалево.
 

БГНЕС


Общественици създадоха инициативен комитет, който поиска трасето на магистралата да бъде изместено. Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков обаче това няма как да стане.
БГНЕС