Деца от Националната математическа гимназия в София посетиха пенсионери от Северозападна България
Гимназисти избраха да помогнат на възрастни хора от Северозапада като закупят продукти от първа необходимост. За част от учениците на Националната математическа гимназия в София съботната утрин е по-различна от другите. Още по изгрев слънце вече са в селата около Берковица, а целта им е да раздадат хранителни продукти за нуждаещи се хора, съобщава NOVA.

Постъпката на децата успя да стопли душата на баба Флизора. Като повечето възрастни хора и тя трудно връзва двата края с малката си пенсия.
 „Трудно е, защото даваме много пари за лекарства”, сподели Флизора Илиева, жител на село Мездрея.

Самотно живеещия 85-годишен Славчо едва сдържа сълзите си като видя колко млади хора са дошли да му помогнат. Възрастният човек брои последните си дръвца, а зимата едва сега започва. Припалва печката само вечер, докато заспи. Учениците обаче му вдъхната надежда.

„Предимно се целим към възрастни хора, които живеят самотно или са инвалиди и няма кой да се грижи за тях“, поясни Вяра Иванова, ученичка в НПМГ.

Инициатива за събиране и раздаване на хранителни продукти тръгва от дванадесетокласничките на Националната математическа гимназия в София – Вяра и Ваклина. От пролетта досега са имали пет акции в селата от Северозападна България и са раздали около 350 пакета с продукти дарени от хората.

А за някои баби компанията и усмивките на децата дошли при тях означаваше много повече от плика с хранителните продукти.
NOVA